Podziel się wrażeniami!
chce tu zamieszczać fotki do ogółnej krytyki i prosze innych o niewstawianie swoich fotek w tym poście!!!
czekam na krytyke do zdjęcia kieliszka
Zdjęcia od 30-35. Mając na uwadze niesprzyjające okoliczności to fotki są dobre.
30 - podoba mi się przejście kolorystyczne nieba. Nie wiem czy można by dać więcej nasycenia.
31 - trochę uciekłeś kadrem za bardzo w lewo. Z prawej niepotrzebne miejsce.
32 - OK choć to suche drzewo z lewej trochę zakłóca całość
33 - niebo trochę nie wyszło. Przydał by się filtr połówkowy ND2
34 i 35 OK
Co do panoram. Nie przekonują mnie.
Ps. Polecam: Krajobrazy, Guy Edwardes - zobacz
Spróbuję w paru zdaniach pomarudzić:
30. kompozycja właściwie poprawna - może trochę szkoda dołu, ale ciut, ciut - do podstawy dużego drzewa. Ale byłoby gorzej, gdybyś mu uciął czubek
31. też niby dobrze, ale... nie wiem, może kadr nieciekawy, może ten las mógłby być ciut jaśniejszy? Może gdyby przykucnąć? Nie wiem.
32. Całkiem przyjemny widoczek tylko znów ta czarna ściana lasu. Przecież tam chyba było widać trochę szczegółów prawda? Może gdyby się trochę krzywymi pobawić...
33. Tu wszystko widać, ale... nudno - te drzewa zasłaniają cały widok. Ale czasem jest tak, że tam, na miejscu coś nam się podoba, chcemy to uwiecznić a potem okazuje się, że fotografia n ie pokazuje tego co widzieliśmy. Ale to taka cecha wzroku - należy się nauczyć patrzeć "fotograficznie"
34 i 35. Zdecydowanie bardziej mi się podoba 34. W 35 wzrok jakoś tak "spada" po tym zboczu w PD.Pierwszy kadr moim zdaniem jest lepszy. Poza tym 35 jest trochę zbyt niebieski, albo 34 za zielony (chodzi o to, że oba robione tuż po sobie a jednak różna kolorystyka - która lepsza? Nie wiem )
Zastanawiam się przy tym, czy dla kompaktu (i do tego przy nakjkrótszych ogniskowych) tak mocne przymykanie nie szkodzi ostrości - dyfrakcja może tu odgrywać dość dużą rolę. Sądzę, że wartości rzędu f/6,3 - f/8 powinny wystarczyć jeśli chodzi o GO, a nie wystąpi spadek ostrości.
A panoramki całkiem fajne, szczególnie pierwsza.
Robiłeś je z poziomych kadrów? W tej drugie brakuje trochę dołu w środku. Może gdyby zastosować kadry pionowe, i tak złożyć, byłoby lepiej?
co do zdjęcia 33 to robione było zjeżdzając wyciągiem
a co do przesłony to mam 3,5 4,2 4,8 5,6 6,2 6,8 13,6
niemam czym zabardzo operowac i jakieś niestandardowe one
alpol6 napisał(a):
co do zdjęcia 33 to robione było zjeżdzając wyciągiem
a co do przesłony to mam 3,5 4,2 4,8 5,6 6,2 6,8 13,6
nie mam czym za bardzo operowac i jakieś niestandardowe one
koleżanka troche mi popozowała (mam nadzieje że chociaż jedno z tych zdjęć jest dobre) i tak dośc duży przesiew zrobiłem
C.D.
C.D.
Następnym razem poproś Koleżankę żeby zostawiła pieska w domu.
Po prostu żebyś miał z nią lepszy kontakt bo na tych zdjęciach tego nie widzę
Przysiadłem na trochę dłużej nad ostatnią serią bo... Mam czas i trochę lubię zaglądać do Twojej galerii. Pewnie niedługo dostaniesz wyczerpujące opinie od bardziej doświadczonych - ja mogą tylko przedstawić moje skromne zdanie.
Tak więc moim zdaniem:
36 - na moje najbardziej nieudana z serii. Wygląda jak strzelone przypadkiem. Dłoń jak u manekina, wzrok niewiadomogdzie, pies w dziwnym miejscu (wygląda trochę jak te fikuśne kapcie w kształcie zwierzaków),
37 - pomijając estetykę podeszwy buta - zatrzymało mnie najdłużej. Według mnie fotka z największym potencjałem, najlepsza w tej serii i najbardziej się mnie podoba
38 - na plus tyle, że ostrość chyba umknęła gdzieś na włosy, okulary lub korę. A mnie ciągle się wydaje, że portret = oczka, oczka, oczka... Ale mimo to fajne...
39, 42, 43 - nie wiem czemu ale drażni mnie ta smycz i paczka papierosów leżąca po prawej stronie. Ciągle mi tam wzrok umyka. Poza tym OK.
40 - jakoś nie mam zdania... No może tylko ten brak nieba
41 - no teraz to już mam pewność Pies do domu albo luzem (w lesie nie będzie się nudził). Ewentualnie modelka do domu a pies przed obiektyw ale to chyba marna zamiana...
W sumie fajne miejsce, niezłe pomysły i ładna modelka tylko chyba Lajam ma rację. Trochę nie widać kontaktu. Gdzieś ostatnio czytałem, że nic tak nie "wzmacnia" portretu jak spojrzenie w obiektyw. Wzrok przyciąga wzrok
Ale żeby nie było - fotki ludziów dopiero ćwiczę więc wymądrzałem się jako amator
Miło się ogląda Twoje prace...
Nie można się nie zgodzic z przedmowcami. Mnie osobiscie gryzie że papieros nie jest zapalony, jak już go użyliście to przynajmniej mogliście go zapalic. ale to taka moja sugestia