Podziel się wrażeniami!
Tak na początek kilka ważyków
wazyk11.jpg
wazki.jpg
wazka99FR.JPG
A mi się podoba Silos, choć mam nie odparte wrażenie, że się zaraz zawali
florius napisał(a):
"za murem" to próba raczej, podobnie jak "silos" (...)
Witam i jak zawsze dziękuję wszystkim za odwiedzenie mojej skromnej galeryjki
Sadam silos robiony na 17mm więc z tej pozycji tylko obiektyw tilt/shift by tu cokolwiek pomógł chyba
Doslav napewno jeszcze niejedną próbę tam zrobię, bo miejsce naprawdę wciąga. Trzeba jednak uważać, żeby nie wciągnęło naprawdę, bo po niektórych budynkach nieco strach się plątać bez kasku
Zapraszam do obejrzenia porcyjki makrofotografii i bezlitosnego komentowania.
Nikt nic nie pisze to wstawię jeszcze kilka
Tym razem tematem są ważki, które opuszczały poczwarki
mucha kwiatki zapaskudziła
lusterko
uśmiechnięty komar jakby przyciemny
ważka 3x ciekawa, a nawet ładna
Kurde-flaczuszek - gdybyś numerki dał byłoby łatwiej
Mucha - strzeliłem podobne fotki wczoraj i po obróbce wyrzuciłem... Jakieś takie mało estetyczne I Twoja też jakaś nie teges
Jak w lustrze - pomysł ciekawy i dobrze wypatrzone ale jakoś oczy mi błądzą. Może to tło?
Komar - nooo... to mi się podoba Szczególnie ta "fryzurka"! Bardzo dobre...
Kwadratowo - również OK tyle, że nie mogę określić gdzie jest ostrość. Ale może to ja przyślepawy lekko jestem? Generalnie na plus...
Suszenie - http://klubkm.pl/forum/images/smilies/clapping.gif Gdzieś znalazł takie cudo? I co jej zrobiłeś ze skrzydełkami
Poczwara - no nie wiem... Ale jakoś chyba nie... Przynajmniej jak dla mnie
Generalnie to nieźle trzeba było wzrok wytężać żeby to wszystko wypatrzeć - co?
ważki genialne zwłaszcza "gotowa do lotu" mi się podoba, a ta z poskręcanymi jeszcze skrzydełkami http://klubkm.pl/forum/images/smilies/notworthy.gif - gdzie Ty je znalazłeś ?
"Suszenie skrzydełek" mnie powaliło.....i ta piękna soczysta zieleń Jestem na tak
"Gotowa do lotu" też fajne. Tylko coś z ostrością chyba nie tak. Może to efekt wyostrzenia po zmniejszeniu?
Za doslavem, wnoszę uprzejmie o numerowanie zdjęć
Doslav wiem, że niektórym łatwiej jest z numerowanymi fotami, ale ja preferuję system "tytularny" ponieważ od razu wiadomo o której focie piszesz i nie trzeba przewijać do numerków
Co do ostrości na oczach (w zasadzie to się ommatidia nazywa ), to mój środek lokomocji nieco się bujał na wodzie więc taka ostrość to i tak sukces
Muszka miała być nieco kontrowersyjna :smileytwisted:
Znaleźć ważki nie jest trudno o tej porze roku, wystarczy wypatrywać gdzie latają w większych ilościach i tam na 90% będzie na trzcinach sporo poczwarek. W miejscu gdzie zrobiłem "Gotową do lotu" i "Poczwarę" wisiało ich kilkanaście. Oczywiście najlepiej jeśli dysponujemy jakąś łódką
Dodaję jeszcze fotkę "wykluwającej" się ważki i mojgo sprzętu wodnego niezastąpionego w takich wyprawach po wąskich kanałach
No i się wyjaśniła tajemnica "gnieciucha"
Tak swoją drogą to przy okazji focenia człowiek się wielu ciekawych rzeczy uczy. Łyknąłem ciut wiedz o motylach, ptakach a teraz czegoś nowego się dowiedziałem o robalach typu ważka
Ważki może i znaleźć nietrudno ale:
- brak w okolicy zbiorników wodnych,
- co za tym idzie brak trzcin,
- no i takiej fajnej kanadyjki to też nie mam
Muszę się wybrać na wycieczkę trochę dalej od domu...
Nooo... a jak zdjątka robione z kanadyjki to nie mam już nic do powiedzenia o ostrości i takich tam drobiazgach :smileyredface: