Podziel się wrażeniami!
Po pierwsze dzień dobry wszystkim. To jest mój pierwszy post na forum. Ale do rzeczy:
Od jakiegoś już czasu mam VAIO SVE1713L1EW - komputer fajnie wygląda i chyba tutaj jego funkcjonalność się kończy... Najpierw był systyem oryginalnie wgrany przez producenta - ledwo to wszystko chodziło (komputer oczywiście kupiony nowy ze sklepu). Zdecydowałem się na samodzielną reinstalację systemu bez zbędnych programów. Miałem swoją płytkę z Windowsem, znalazłem wszystkie sterowniki, zainstalowałem działa - fajnie, tyle że mój 4lata starszy Lenovo z core2duo uruchamia się 2x szybciej. Okazało się mało pamięci - dokupiłem mu kość 4GB, teraz z 8GB na pokładzie komputer nie korzysta może tak często z swap'a, ale dalej muli jak jakiś stary grat. Aha - robię na nim strony internetowe, grafikę na potrzeby tych stron. Nie gram w gry, nie potrzebuje zatem niewiadomo jakiego demona. No to wygooglowałem iż problematyczna jest aktualizacja z win8 do win 8.1 - no niby faktycznie na samym 8 jaki szybciej mu się trochę chodziło. Jednak wolę win 8.1, więc zakupiłem nowego Windowsa z kluczykiem zainstalowałem i rewlacja, vaio zaczęło działać przyzwoicie. Niestety problemem stały się sterowniki.
Na Win.8 wyglądało to tak: Po instalacji systemu kolejno instalowałem:
1 sterowniki od grafiki
2 Sony firmawer extension....
3 Qualcomm atheros bluetooth
4 Realtek pcie card reader
5 Synaptics ps2 port touch pad
6 Sony wireless state device (to załatwiało sprawę ostatnich dwóch urządzeń z wykrzyknikiem)
I po tych sterownikach, w menadżerze urządzeń miałem wszystko zainstalowane i wszystkie programy działały.
Po przesiadce na świeżą instalację win8.1 jakbym nie kombinował z kolejnością to zawsze mam 2 żółte wykrzykniki
Właściwości urządzenia pokazują Kontroler LPC mikroukładu Intel(R) HM76 Express - 1E59
Oby dwa urządzenia mają takie same właściwości. Oczywiście brak tych urządzeń wiąże się ze znanym problemem z hibernacją i niepasującą baterią.
Czy jest ktoś kto wie jak to zrobić by wszystkie urządzienia pod czystą instalacją pod win8.1 wreszcie ruszyły? Już mam dość tego całego vaio....
Pozdrawiam.