- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
A co jeśli nie lustrzanka to co ??
Witam,
prośba o opinie o porade a może sugestie ... przygoda z fotografia nie musi zaczynać się lustrzanki a wręcz nie powinna nawet - i to z wielu powodów ... jednak od czegos trzeba zacząć i nie zniechęcic młodego adepta ...
i tu pomocne moga byc tzw. hybrydy czy jakkolwiek by to nazywac ... aparaty cyfrowe z niewymienna optyką , użytkowym zakres zoomu, przyjazna w obłudze z poprawną optyka dające zadowalające efekty przygody pt.robienie zdjęc ...
rynek przepełniony aparatami podobnymi do serii H SONY i można dośtac zawotu głowy i zmarnowac godziny na porównania ... a co jesli nie SONY ? to co ? może ktos z szanownych uzytkowników forum ma w tym zakresie swoje spostrzeżenia i uwagi ? a moze doradzi konkretnie model warty zainteresowania ... dla informacji dodam ze zakres cenowy do 900 zł.
serwus
Sikor
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Bardzo często osoba, która zaczyna się interesować fotografią u kupi hybrydę szybko napotyka spore ograniczenia tego sprzętu. Mówię tu głównie o zachowaniu przy małej ilości światła. Powoduje to tylko frustrację i zbieranie kolejnych pieniędzy na lepszy sprzęt. Z tego względu, jeżeli mamy pewność, że chcemy "w to wchodzić" to lustrzanka jest jedynym wyborem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
zasadniczo kolega ma racje , jednakze w wypadku dzieci sądze ze wybór hybrydy jest własciwszy ... a więc jaka Twoja rada w tym zakresie ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Osobiście użytkowałem Panasonica FZ18. Bardzo fajny sprzęt. W kwocie, którą sugerujesz masz szansę go kupić. Jeszcze taniej wcześniejszy model FZ8 który ma identyczną optykę, nieco mniej pikseli i starszą wersję oprogramowania. Aparacik ładnie odwzorowuje kolory, pozwala na trochę zabaw z GO i jest stosunkowo prosty w obsłudze. Jednocześnie oferuje pełny manual, a więc stanowi świetną bazę do nauki. Jakość wykonania też stoi na przyzwoitym poziomie. Dodatkowo zebrał sporo pochlebnych opinii na innych portalach. Ze swojej strony polecam, jako wart rozważenia...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ja bym raczej proponował coś z Fuji z matrycą Super CCD. Zdecydowanie niższe szumy niż przy zwykłym CCD. Co prawda mniejsza ostrość, ale i tak przy pomniejszeniach lub odbitkach nie jest to widoczne.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
aixen napisał(a):
Osobiście użytkowałem Panasonica FZ18. Bardzo fajny sprzęt. W kwocie, którą sugerujesz masz szansę go kupić. Jeszcze taniej wcześniejszy model FZ8 który ma identyczną optykę, nieco mniej pikseli i starszą wersję oprogramowania. Aparacik ładnie odwzorowuje kolory, pozwala na trochę zabaw z GO i jest stosunkowo prosty w obsłudze. Jednocześnie oferuje pełny manual, a więc stanowi świetną bazę do nauki. Jakość wykonania też stoi na przyzwoitym poziomie. Dodatkowo zebrał sporo pochlebnych opinii na innych portalach. Ze swojej strony polecam, jako wart rozważenia...
witmann napisał(a):
Ja bym raczej proponował coś z Fuji z matrycą Super CCD. Zdecydowanie niższe szumy niż przy zwykłym CCD. Co prawda mniejsza ostrość, ale i tak przy pomniejszeniach lub odbitkach nie jest to widoczne.
no to mamy już panasonica fz18 lub fz8 i pewne modele fuji - ktoś jeszcze poszerzy tą listę ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Jeżeli już zacząłbym od zwykłego kompaktu, a "aparaty cyfrowe z niewymienna optyką" (nazywa się je chyba ultrazoomami o ile czegoś nie poplątałem) to mają spore ograniczenia. Swego czasu był świetny artykuł w CDA na temat lustrzanek, kompaktów i ultrazoomów, co do czego się nadaje i dlaczego, wszystko prostym językiem napisane bodajże w numerze sprzed 3 lub 4 miesięcy...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Sikor napisał(a):
no to mamy już panasonica fz18 lub fz8 i pewne modele fuji - ktoś jeszcze poszerzy tą listę ?
używany R1 bo nowego to się kupić nie da.... Używkę pewnie też trudno. Nie mam pojęcia po ile teraz chodzą R1'ynki ale może być bardzo ciężko komukolwiek wyrwać z rąk ten aparat. Tylko że z drugiej strony za 900 zł można mieć body a200 więc nie wiem czy to taki dobry pomysł z tymi hybrydami czy ultrazoomami.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Panasonic DMC FZ-50. Jeśli chodzi o jakość zdjęć, to nie ma sobie równych w grupie kompaktów (na pewno w tej klasie cenowej, a nawet o połowę wyższej).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
jeżeli dla dzieci to może Konica Minolta Dimage np. z10 jaką ja mam, aparat nie jest zły na początek, a te 3,2 Megapixeli w zupełności wystarcza, jest manual i jest bodajże możliwość zamontowania filtrów; ale nie zagłębiałem się w ten temat....
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »