- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
FILMOWANIE POD SŁOŃCE
Witam.
Jestem posiadaczem kamery Sony HDR-XR550VE.Kolega poprosił mnie żebym nakręcił mu wesele....Posiadam tą kamerę niedługo i zastanawia mnie jak ustawic' kamerkę żeby można było kamerowac' pod "słonko".Chodzi mi np. że chcę nagrac' panną młodą znajdującą się w pokoju ' przy oknie gdzie świeci słonko.
Próbowałem nagrywac' próbnie żonę na tle okna ale wychodziło tak że miała całą twarz ciemną.
Moje pytanie brzmi....
-Jak ustawic' moją kamerę żeby było wyraźniej widac' postacie na tle okna?
Może ktoś ma sposób na to...?
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Nie wiem czy masz menu takie same jak w mojej PJ10E, ale u mnie w menu-aparat/mikrofon-pomiar punktu jest właśnie ustawianie jasności na wybranym obiekcie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Przecież w menu jest opcja "Filmowanie pod światło" (nie pamiętam jak dokładnie się nazywa). Najlepiej włączyć AI i kamera wszystkim się zajmie z całkiem niezłym skutkiem. Czasami moja (CX130) ma problemy, kiedy filmowany obiekt jest na granicy światła/cienia, ale ogólnie radzi sobie nawet nieźle, a przy filmowaniu na tle okna to już idealnie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
To filmowanie pod światło nazywa się tak jak wcześniej napisałem- pomiar punktu. Automat raczej sobie nie poradzi jeśli filmowany pod światło obiekt jest mniejszy niż tło. Dlatego właśnie jest możliwość ustawienia ręcznego. Właczasz pomiar punktu i naciskasz na wyświetlaczu punkt który ma być filmowany.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
mimi31 napisał(a):
Automat raczej sobie nie poradzi jeśli filmowany pod światło obiekt jest mniejszy niż tło.
Raczej odwrotnie. Automat miał problemy gdy filmowany obiekt był wielkościowo porównywalny z oknem będącym tłem, a filmowanie dodatkowo odbywało się po skosie. To był jedyny raz kiedy kamera zgłupiała, za 5 s. ustawiła sobie prawidłową jasność (i wyświetliła się ikonka filmowania pod słońce), ale za kilka sekund ponownie zgłupiała.
W w/w kamerze są dwie opcje:
POMIAR PKT - Dostosowanie jasności obrazu względem obiektu wybranego dotknięciem ekranu.
AUTO POD ŚWIATŁ - Automatyczna regulacja ekspozycji w przypadku filmowania obiektów pod światło.
Co będzie dobre - nie wiem, ale wystarczy się pobawić, aby osiągnąć pożądany efekt. Należy też pamiętać, że włączenie/wyłączenie niektórych funkcji wyłącza automatykę co wcale nie jest dobre jak chce się skupić na filmowaniu, a nie regulowaniu ustawień.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Rzeczywiście- u mnie też jest ta funkcja. Ale nie radzi sobie tak jak pomiar punktu. Masz rację, kolega musi się pobawić żeby osiągnąć zamierzony cel. Ważne ze wie już jak to zrobić.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dziękuje za podpowiedzi.
Zastosowałem się do waszych wskazówek i wyszło naprawdę przyzwoicie.Zastosowałem te dwie metody i opcja z "pomiarem" w przypadku mojej kamery była lepsza.Po prostu kamera nie skupiała się na tym co jest za oknem lecz "wyostrzała" to co jest w pomieszczeniu.
Dziękuje za podpowiedzi
Pozdrowionka
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
uważaj z takimi zabawami bo możesz uwalić na śmierć kamerę