Podziel się wrażeniami!
Witajcie,
na stronie Sony pojawiła się informacja o nowym modelu BRAVIA HX750 i HX755 (z tunerem satelitarnym DVB-S2). Modele te po raz pierwszy są dostępne w tak dużym zakresie rozmiarów, czyli 32", 40", 46" i 55". W poprzednich latach Sony nie wprowadzało modeli z tak wysokiej półki w rozmiarach mniejszych niż 40". Takie rozwiązanie wydaje się dużo lepsze, ponieważ mniejsze rozmiary też cieszą się sporą popularnością. A ich cena jest mniejsza...
http://img9.imageshack.us/img9/2537/203478.jpg
Nie miałem jeszcze możliwości bliżej przyjrzeć się nowym modelom BRAVIA. Patrząc na dane techniczne produktu, pierwszy rzut oka widać bardziej rozbudowane oprogramowanie, rozbudowanie funkcji multimedialnych i udoskonalanie 3D. Telewizor posiada więcej spersonalizowanych trybów obrazu, podświetlenie Dynamic Egde LED z wygaszaniem klatek, sprawdzony silnik X-Reality, Motionflow XR 400 Hz (z liczbą 100 klatek na sek.), szybszy panel (szczególnie istotne przy sygnale 3D), oraz co mnie najbardziej ciekawi - automatyczna korekta głębi 3D. Brzmi to bardzo ciekawie. Do tego model HX755 posiada tuner telewizji satelitarnej. W końcu zastosowany w wyższych modelach Jeśli cena tego HX75x będzie atrakcyjna, może to być bardzo dobra propozycja na najpopularniejszy model BRAVIA w 2012 roku. Oczywiście nie znając parametrów innych modeli...
http://img268.imageshack.us/img268/2518/203490.jpg
Poniżej funkcje ze strony Sony (Wspólne dla modeli HX750 i HX755:
Zobacz każdy szczegół na obrazie Full HD 2D i 3D - Płynny, szczegółowy obraz Full HD 2D i 3D pozwala całkowicie zanurzyć się w oglądanej akcji.
Naturalne kolory i wyraźny, szczegółowy obraz - Technologia optymalizacji obrazu X-Reality umożliwia oglądanie najdrobniejszych szczegółów bez zakłóceń ani pogorszenia jakości, nawet przy wyświetlaniu obrazu o standardowej rozdzielczości.
Wyjątkowa płynność akcji zapewniana przez szybki panel 3D 4x - Ciesz się płynnym obrazem 3D o wysokiej jakości oraz ograniczonym do minimum rozmyciem i lepszą separacją obrazów dla lewego i prawego oka.
Komfortowe oglądanie dzięki automatycznej korekcie głębi 3D - Nawet wielogodzinne oglądanie obrazu 3D jest mniej męczące dla wzroku.
Płynne sceny akcji dzięki technologii Motionflow XR 400 Hz - Śledź akcję w tempie będącym odpowiednikiem 400 klatek na sekundę i odnotowuj każdy szczegół.
Technologia Dynamic Edge LED z wygaszaniem klatek - Oglądaj obraz o wysokiej jakości i większym kontraście na ekranie z podświetleniem LED, który zużywa mniej energii.
Wbudowana sieć Wi-Fi® pozwalająca na łatwe łączenie się z Internetem - Oglądaj materiały rozrywkowe z domowej sieci bezprzewodowej i Internetu bez wprowadzających bałagan kabli.
Łatwe podłączanie telewizora do Internetu - Oglądaj pełnoekranowe filmy, wyświetlaj aplikacje, odtwarzaj muzykę i korzystaj z serwisów społecznościowych w Sony Entertainment Network.
Możliwość prowadzenia rozmów głosowych i wideo za pomocą programu Skype™ - Dodaj kamerę i mikrofon i za darmo łącz się z rodziną i znajomymi przy użyciu programu Skype™.
Surfowanie po Internecie przy użyciu telewizora - Wyświetlaj na ekranie telewizora strony www zawierające tekst i obrazy.
Używaj swojego smartfonu jako pilota - Pobierz aplikację Media Remote i używaj telefonu iPhone, telefonu z systemem Android™ lub tabletu jako pilota albo myszki do przeglądania stron www.
Bezpośrednia łączność z innymi urządzeniami Wi-Fi® - Telewizor może się bezpośrednio łączyć z innymi urządzeniami Wi-Fi® Direct — bez przewodów, routerów ani skomplikowanego wybierania ustawień.
Nagrywanie audycji telewizyjnych na zewnętrzny dysk twardy - Nagrywaj programy telewizyjne na twardy dysk podłączony do portu USB i oglądaj je w dogodnym momencie — albo włącz „pauzę” w wyświetlaniu telewizji lub nagraj serial.
Prezentowanie filmów i muzyki z komputera i innych urządzeń - Przesyłaj do telewizora filmy, muzykę i zdjęcia z komputera lub odtwarzacza mp3 — albo zdjęcia i filmy ze smartfonu.
Wyszukiwanie informacji o ścieżce dźwiękowej z telewizji - Podoba ci się piosenka z oglądanego programu telewizyjnego? Naciśnij przycisk TRACK ID, aby uzyskać pełne informacje o tej piosence, i umieść wynik wyszukiwania na Twitterze.
Wyszukiwanie pełnych informacji o oglądanym filmie - Wyszukuj szczegółowe informacje o ulubionych filmach lub programach telewizyjnych i dołączaj je do filmów na życzenie lub nagrań dokonywanych przez łącze USB.
Dostęp do korzyści i specjalnych ofert w ramach programu My Sony - Zarejestruj telewizor BRAVIA i przyłącz się do programu MySony aby uzyskać dostęp do samouczków, ofert specjalnych itp.
Jak już wiemy, telewizory Sony są pozbawione odczytu plików mkv, tym samym rolę odtwarzacza musimy powierzyć komputerowi, odtwarzaczowi multimedialnemu (np. wchodzącego w skład tunera DVB-T) bądź napędowi DVD/BluRay z gniazdem USB.
Po drugie, co jasno wynika z braku możliwości odczytu kontenera mkv, nie ma możliwości sprawdzić co otrzymamy na wyjściu cyfrowym TV, gdy materiał źródłowy zawiera ścieżkę wielokanałową i jest odtwarzany z pamięci/dysku USB. Odpada również sprawdzenie sygnału wyjściowego audio, gdy chcemy odtworzyć plik avi (z fonią AC3) o rozmiarze >1GB.
Skupmy się jednak na pierwszej opcji.
Dźwięk w kontenerach mkv to zwykle DTS i/lub Dolby Digital, który z komputera, wraz z wizją, wyprowadzamy interfejsem HDMI (pomijam kompy stacjonarne/niektóre laptopy wyposażone w wyjście cyfrowe optyczne(TosLink) czy elektryczne(coaxial), jak również z wyprowadzeniami poszczególnych kanałów przy użyciu złącz minijack).
Aby cieszyć się dźwiękiem wielokanałowym potrzebujemy jedynie amplitunera 5.1 (6.1, 7.1) z wejściem HDMI. Łączymy więc przez wspomniany interfejs laptopa z amplitunerem, amplituner z TV, i wszystko gra
Jest to jedyny (najprostszy?) sposób na oglądanie filmów z dźwiękiem wielokanałowym, mając w zasobach laptopa i amplituner z interfejsem HDMI. Sprawa dość mocno się komplikuje, gdy ampli jest go pozbawiony.
Druga kwestia, nie mam zielonego pojęcia ani możliwości sprawdzenia, jak można całość uprościć (czytaj: wyeliminować przewody HDMI), gdyż mój AVR360 nie posiada opcji DLNA.
Moim zdaniem szybszą opcją było by takie podpięcie:
laptop (HDMI) do amplitunera - ustawić w lapku aby dźwięk dawał na ampli
laptop (HDMI) do TV - ustawić w lapku aby dawał obraz tylko do TV.
Jeśli źle myślę, proszę mnie poprawić .
A są lapki z parą wyjść HDMI?
Słuszna uwaga . Człowiek przyzwyczai się do dobroci elektronicznych i nawet nie zauważa już małych niedogodności jak brak drugiego portu HDMI w lapku (w sumie nigdy mi nie brakowało HDMI w lapku więc może dlatego nie zwróciłem uwagi na ten fakt).
Czyli Twój pomysł podłączenia będzie najskuteczniejszy :smileythumbsup:.
dron napisał(a):
I jeszcze jedno panowie. Polecacie DLNA jako sposób na oglądanie filmów w mkv. A co polecicie osobom mającym w posiadaniu amplituner pozbawiony DLNA?
dron napisał(a):
Druga kwestia, nie mam zielonego pojęcia ani możliwości sprawdzenia, jak można całość uprościć (czytaj: wyeliminować przewody HDMI), gdyż mój AVR360 nie posiada opcji DLNA.
dron napisał(a):
odtwarzaczowi multimedialnemu (np. wchodzącego w skład tunera DVB-T)
dron napisał(a):
Dźwięk w kontenerach mkv to zwykle DTS i/lub Dolby Digital, który z komputera, wraz z wizją, wyprowadzamy interfejsem HDMI (pomijam kompy stacjonarne/niektóre laptopy wyposażone w wyjście cyfrowe optyczne(TosLink) czy elektryczne(coaxial), jak również z wyprowadzeniami poszczególnych kanałów przy użyciu złącz minijack).
Aby cieszyć się dźwiękiem wielokanałowym potrzebujemy jedynie amplitunera 5.1 (6.1, 7.1) z wejściem HDMI. Łączymy więc przez wspomniany interfejs laptopa z amplitunerem, amplituner z TV, i wszystko gra
Racja, DLNA wydaje się najprostsze.
Udało mi się uruchomić PS3 MediaSerwer, jednak będę go raczej wykorzystywał do przeglądania zdjęć z dysku laptopa.
Po prostu póki mam ampli z HDMI, wolę zapiąć przewód i wpuścić sygnał 24Hz do TV
Filmy w mkv zwyczajnie się zacinają przez DLNA - mój router działa tylko w trybach b/g, a wiadomo że do HD optimum to n
Po dobrym skonfigurowaniu systemów DLNA jest bardzo przyjazne. Tylko właśnie wymaga to szybkiego połączenia...
dron napisał(a):
Po prostu póki mam ampli z HDMI, wolę zapiąć przewód i wpuścić sygnał 24Hz do TV
To samo mamy w przypadku telewizji cyfrowej, czy to satelitarnej czy naziemnej.
Mamy w domach tunery FM, z pasmem przenoszenia ograniczonym do 13kHz, czyli sporo poniżej standardu Hi-Fi.
A jak nie mamy dostępu do wypożyczalni płyt BlueRay ani nie stać nas na zakup krążków, musimy się zadowolić formatem mkv z dźwiękiem DD/DTS, rozdzielczością 1080p i rozmiarem z przedziału 2-10GB
No cóż, prawda jest taka, że żadne filmy czy poprzez DLNA, czy z dysku, czy nadawane w telewizji, na ten moment nie dorównają temu co gwarantują nam Blu-Ray. Jednak naprawdę można uzyskać dobrą jakość w filmach i DLNA jest najprostrzym i najwygodniejszym moim zdaniem sposobem
Kolega Dron zauważył bardzo istotną rzecz - czyli ograniczenie dostępności i cena. Za dobry, nowy film trzeba wydać ok 100zł. Trafiają się okazję za mniej, ale nie jest ich wiele.
Bardzo fajnie jest to rozwiązane w Anglii. Tam jest sporo sklepów, coś jak "lombardy". Możesz tam sprzedać obejrzany film, i również masz ogromny wybór filmów do kupienia - prawie jak w wypożyczalni. Jak ja byłem w Anglii parę lat temu, nie było jeszcze tak rozwiniętego rynku Blu-ray. Były dostępne filmy na DVD. Ceny zaczynały się od 3 do ok 10 -15 funtów. I oczywiście wszystkie oryginały, w dobrym stanie. Nie wiem dlaczego w Polsce nie ma takich sklepów. Świetny sposób na ułatwienie życia ludziom. Nie dość, że możesz taniej kupić oryginalne produkcje, to filmy które już obejrzałeś możesz sprzedać / wymienić na coś innego. Chyba, że są jakieś ograniczenia prawne o których nie wiem..