anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Rozmiar zdjęć

profile.country.pl_PL.title
labikp
Początkujący

Rozmiar zdjęć

Witam koledzy.
Takie dziwne może trochę pytanie. Czy zdjęcia muszą zajmować aż tyle miejsca. Wrzuciłem dziś zdjęcia z wczorajszego dnia i się przeraziłem. Zdjęcia z jednego dnia zajmują mi tyle miejsca co zdjęcia robione kompaktem z pół roku.

15 ODPOW. 15
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

labikp napisał(a):

Witam koledzy.
Takie dziwne może trochę pytanie. Czy zdjęcia muszą zajmować aż tyle miejsca. Wrzuciłem dziś zdjęcia z wczorajszego dnia i się przeraziłem. Zdjęcia z jednego dnia zajmują mi tyle miejsca co zdjęcia robione kompaktem z pół roku.

O ile robisz zdjęcia w dużym rozmiarze to trzeba liczyć się z tym, że zdjęcia będą zajmować więcej miejsca niż w kompakcie - na to nic nie poradzisz.

Natomiast możesz sobie w menu aparatu wybrać mniejszy rozmiar zdjęcia np. 5.6 MP i wtedy dużo więcej zmieścisz ich na karcie :)

profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

Lajam napisał(a):

labikp napisał(a):

Witam koledzy.

Natomiast możesz sobie w menu aparatu wybrać mniejszy rozmiar zdjęcia np. 5.6 MP i wtedy dużo więcej zmieścisz ich na karcie :)

Zamiast zmniejszać rozmiar zdjęć proponuje zdecydowanie skuteczniejsza metodę, zmniejsz ilość wykonywanych zdjęć. Wpadałeś w typową pułapkę fotografii cyfrowej, to "nic" nie kosztuje i mogę strzelać do woli, nic z tego, raz ze to kosztuje (miejsce na dysku, czas na przeglądanie itd.) to zamiast przybliżać to Cię oddala od fotografii.

Stare przysłowie pszczół mówi ;) , nie ilość a jakość świadczy o fotografie - i nie pisze tu o walorach technicznych.

profile.country.pl_PL.title
labikp
Początkujący

A czy przy rozmiarze 5.6 MP zdjęcia dużo tracą na jakości?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

na jakości nic nie tracą.
Zmniejsza się o połowę rozmiar zdjęcia ;)
Ale spokojnie 5,6 MPix powinno Ci wystarczyć

gnembon
Początkujący

jak ustawisz jakość JPG na normal, też będzie dobrze, a zdjęcia będą dużo mniejsze

wratislavian
Początkujący

albo przestaw z formatu RAW & jpg na jpg standard :D

Maja------
Początkujący

Albo możesz zmniejszyć rozmiar zdjęć, które są mniej ładne Easy Thumbnails albo Photoshopem :D

Creatoor
Początkujący

Oprócz rozmiarów i wielkości plików warto też wziąć pod uwagę typ plików. JPEGI co prawda umożliwiają dużą kompresję i są wygodne ale trzeba pamiętać, że się "zużywają". Osobiście przechowuję fotki w TIFFie, co zapewnia mi bezstratną kompresję. Tylko, że tu o małych rozmiarach można zapomnieć. A tak swoją drogą nie bardzo rozumiem jaki sens ma robienie zdjęć aparatem zapeniającym wysoką jakość a potem je zmniejszać :rolling_eyes:

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Creatoor napisał(a):

Oprócz rozmiarów i wielkości plików warto też wziąć pod uwagę typ plików. JPEGI co prawda umożliwiają dużą kompresję i są wygodne ale trzeba pamiętać, że się "zużywają".

Mógłbyś nieco przybliżyć tą ciekawą teorię?
Byłbym także wdzięczny za widoczne przykłady zużycia na zdjęciach :smileymrgreen:

Creatoor napisał(a):

A tak swoją drogą nie bardzo rozumiem jaki sens ma robienie zdjęć aparatem zapeniającym wysoką jakość a potem je zmniejszać :rolling_eyes:

Wysoka jakość to nie tylko wielki rozmiar ;)

Druga sprawa to trzeba pamiętać, że jeśli zamierzamy wydrukować na papier zdjęcia w formacie 10x15 lub nawet 15x21 to i tak nie potrzeba 10 MPixeli więc spokojne można zmniejszyć sobie te zdjęcia, żeby nie zajmowały tyle miejsca na dysku.

Pozdrawiam,