Podziel się wrażeniami!
Witam koledzy.
Takie dziwne może trochę pytanie. Czy zdjęcia muszą zajmować aż tyle miejsca. Wrzuciłem dziś zdjęcia z wczorajszego dnia i się przeraziłem. Zdjęcia z jednego dnia zajmują mi tyle miejsca co zdjęcia robione kompaktem z pół roku.
labikp napisał(a):
Witam koledzy.
Takie dziwne może trochę pytanie. Czy zdjęcia muszą zajmować aż tyle miejsca. Wrzuciłem dziś zdjęcia z wczorajszego dnia i się przeraziłem. Zdjęcia z jednego dnia zajmują mi tyle miejsca co zdjęcia robione kompaktem z pół roku.
Lajam napisał(a):
labikp napisał(a):
Witam koledzy.
Natomiast możesz sobie w menu aparatu wybrać mniejszy rozmiar zdjęcia np. 5.6 MP i wtedy dużo więcej zmieścisz ich na karcie
A czy przy rozmiarze 5.6 MP zdjęcia dużo tracą na jakości?
na jakości nic nie tracą.
Zmniejsza się o połowę rozmiar zdjęcia
Ale spokojnie 5,6 MPix powinno Ci wystarczyć
jak ustawisz jakość JPG na normal, też będzie dobrze, a zdjęcia będą dużo mniejsze
albo przestaw z formatu RAW & jpg na jpg standard
Albo możesz zmniejszyć rozmiar zdjęć, które są mniej ładne Easy Thumbnails albo Photoshopem
Oprócz rozmiarów i wielkości plików warto też wziąć pod uwagę typ plików. JPEGI co prawda umożliwiają dużą kompresję i są wygodne ale trzeba pamiętać, że się "zużywają". Osobiście przechowuję fotki w TIFFie, co zapewnia mi bezstratną kompresję. Tylko, że tu o małych rozmiarach można zapomnieć. A tak swoją drogą nie bardzo rozumiem jaki sens ma robienie zdjęć aparatem zapeniającym wysoką jakość a potem je zmniejszać
Creatoor napisał(a):
Oprócz rozmiarów i wielkości plików warto też wziąć pod uwagę typ plików. JPEGI co prawda umożliwiają dużą kompresję i są wygodne ale trzeba pamiętać, że się "zużywają".
Creatoor napisał(a):
A tak swoją drogą nie bardzo rozumiem jaki sens ma robienie zdjęć aparatem zapeniającym wysoką jakość a potem je zmniejszać