Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich
Pora się odważyć i pokazać swoje zdjęcia. Przygodę z aparatem dopiero zaczynam i liczę na cenne wskazówki. Myślę, że nic bardziej nie uczy i nie rozwija jak opinie bardziej doświadczonych, dlatego zapraszam do komentowania
Na początek - Kwiatowo
Witaj w Galerii
Bardzo pozytywne zaskoczenie!
Zazwyczaj jak pojawiają się zdjęcia kwiatów na początku w albumie są one zwykle mało ciekawe.
U Ciebie fajnie się to wszystko komponuje. Fajne kadry i kolorki. Masz oko!
PS.
Napisz jeszcze jakiem szkiełkiem robiłaś?
Pozdrawiam,
Witam.
Bardzo fajny początek, ale:
1. Bardzo fajne, mnie się podoba.
2. Ciekawe, bardzo ciekawy kadr.
3. Centralnie, ciasno kadrowane, ucięta lewa strona kwiatka, ale może miało tak być.
4. Szkoda góry, i prawej strony.
5. Za ciasno, nie podoba mi się tu kadr, może w kwadrat.
Takie moje zdanie amatora.
Pozdrawiam i czekam na następne.
Dziękuję za komentarze nad kadrowanie cały czas pracuję. Ostatni kwiatuszek rósł dość niefortunnie i miałam trochę problemów by ładnie go złapać.
Zdjęcie robiłam obiektywem 18-55 + pierścienie
Pozdrawiam
Ładne zdjęcia.
Aby udało się zrobić ładną fotografię (nie mylić ze zdjęciem), kwiatuszki najlepiej fotografować wcześnie rano, gdyż niema wtedy wiatru. Również światło jest bardziej miękkie, a z tego, co widzę wykonałaś te zdjęcia w najgorszych możliwych godzinach, kiedy światło jest twarde i daleko poza zakresem EV aparatu.
Jeśli chodzi o obróbkę, to, aby uwidocznić piękno i rozpiętość tonalną kolorów, zamiast nasycać kolory, lepiej jest ująć luminacji na poszczególnej barwie.
I na koniec, staraj się pamiętać o winiecie, takiej delikatnej, bez przesady.
Robaczkowo:
1, 2 oraz 9 bardzo mi się podobają
6,7 - mało ostre.
8,9 - z przewagą na 9.
Cześć z ostatniej wrzuty najbardziej 9, choć chyba wolałbym odrobinkę jaśniej. Na 6 nie podoba mi się ciasne kadrowanie, lekki brak ostrości .
Dziękuję za kolejną porcję komentarzy.
Z pszczółkami pracuje się zdecydowanie gorzej niż z kwiatami ich przeskakiwanie z kwiatka na kwiatek nie pomagało w ładnym kadrowaniu. Co do ostrości to faktycznie nie jest ona najlepsza. Pszczółek była tam dość spora chmara, i strach przed ukąszeniem utrudnił mi dobrze złapać ostrość. Trzeba zmienić modela na spokojne żuczki albo patyczaki